רוצים לקבל ממני עדכונים על סדנאות, מתכונים ומאמרים חדשים?
שם:
דוא"ל:

סוכרת היא אחת המחלות הנפוצות בחברת השפע. מצב סוכרתי הוא מצב בו רמת הגלוקוז בדם גבוהה מהרמה הסטנדרטית, מצב הנגרם בגלל תפקוד לקוי של אינסולין, הורמון שאחראי על ויסות והכנסת הסוכר לתאים. מאחר והורמון האינסולין המיוצר בלבלב לא מבצע את תפקידו – בגלל מצב של חוסר או בגלל מצב של תנגודת לאינסולין – הסוכר לא נכנס לתאים ונותר בדם.


עודף הגלוקוז יופיע בדם כמו גם בשתן. וגם שם המחלה Diabetes mellitus מרמז על כך, שכן mellitus בלטינית זה "שתן מתוק". בזמנים עתיקים, לפני אלפי שנים, כשרופאים איורוודיים רצו לדעת האם לאדם מסוים יש סוכרת הם הניחו את השתן שלו לצד חרקים ובדקו האם החרקים נמשכו לשתן.


ישנם שלושה סוגי סוכרת: סוכרת נעורים, מתחילה בילדות וקשה יותר לטיפול. לרוב יידרשו זריקות אינסולין מגיל צעיר בשל תפקוד לא תקין של הלבלב. סוכרת סוג 2 מופיעה בגיל מאוחר יותר והיא לרוב תוצר של דיאטה לא טובה, השמנת יתר ואורח חיים חסר תזוזה. בסוכרת מסוג 2 תופיע תנגודת לאינסולין ורק בשלבים מתקדמים יותר יופיע הרס של הלבלב. בחלק מהמקרים ניתן לשלוט בסוכרת זו באמצעות דיאטה ותרופות ובמידת הצורך גם בזריקות אינסולין. הסוג השלישי הוא סוכרת הריון – סוכרת המופיעה במהלך ההריון ולרוב גם נעלמת לאחריו. בחלק מהמקרים היא מתפתחת לסוכרת מסוג 2.

סוכרת מסוג 2 משויכת לסינדרום המטבולי, אוסף של מחלות וסימפטומים הקשורים זו בזה ומזינים זה את זה: יתר לחץ דם, השמנת יתר, שומנים בדם, מחלות כלי דם ולב.


מבחינה איורוודית סוכרת היא מחלת קאפה קלאסית אולם כמובן יכולה להופיע אצל כל אחד מהטיפוסים.

 

 

סימפטומים:

  • צמא מוגבר
  • טעם מתקתק בפה
  • משיכה למתוקים
  • השתנה תכופה
  • חיפוי על גבי הלשון
  • השמנת יתר או ירידה במשקל
  • זיעה מוגברת
  • חולשה כללית

 סיבות לסוכרת לפי הרפואה האיורוודית: 

  • אכילת יתר והשמנת יתר
  • עודף אכילת מתוקים, מוצרי חלב (ובייחוד יוגורט וגבינות שמנות), פחמימות ריקות וחלבונים
  • מהחי אכילת יתר של הטעם המתוק והמלוח
  • שנת יום ובייחוד שינה לאחר האוכל ועודף שינה בכלל
  • מתח נפשי ודאגות מרובות

 

 

טיפול בסוכרת:


הטיפול בסוכרת מתחיל קודם כל בשינוי מהותי של הדיאטה ואורח החיים. סוכרת מסוג 2, ובייחוד כאשר היא במצב התחלתי, ניתנת לאיזון וטיפול בקלות יחסית באמצעות תזונה וצמחי מרפא, בהנחה והמטופל מוכן לערוך שינוי בחייו.


הטעמים שאותם יש להוסיף לדיאטה (בהתאם לטיפוס המולד כמובן ולאחר אבחון שייקח בחשבון את כל הגורמים) הם חריף, מר ומצמת.


סוכרת בראייה איורוודית זהו מצב של עודף קאפה או ליתר דיוק עודף kleda (קאפה=סוכר), כלומר עודף של לחות, דביקות, שמנוניות. לכן גם מופיעה ההשתנה המרובה – משום שכך הגוף נפטר מהקאפה הזאת, כלומר מעודפי הסוכר. ולכן גם מופיע הצמא המוגבר – משום שהטעם המתוק מצמיא.


על מנת לנגוד את המצב הזה יש להוסיף לדיאטה מזונות בעלי טעם מר, חריף ומצמת. עלים ירוקים, גריסי פנינה, דוחן, קטניות, כרכום וזרעי חילבה הם רק חלק מהמזונות המומלצים להורדת קאפה ולאיזון הסוכר בדם.


בנוסף יש כמובן להסיר מהדיאטה מזונות מעובדים ומתועשים ועתירי סוכר לבן ופחמימות ריקות, יוגורט וגבינות בכלל.


את השינוי התזונתי יש לתמוך בפעילות גופנית מתאימה (קרדיו-וסקולרית) ובאמצעים שונים להפגת מתח נפשי – הן באמצעות מדיטציה, נשימות ועבודה פנימית וכן באמצעות צמחי מרפא שעובדים על התודעה ומרגיעים.


ישנם צמחי מרפא איורוודיים מצוינים לטיפול בסוכרת. החל בכרכום, שבשנים האחרונות נערכו אודותיו מחקרים רבים מאוד שאישרו בין היתר גם את יעילותו בהורדת סוכר. צמחים יעילים אחרים הם זרעי החילבה (Fenugreek), אג'ואן (זרעי סלרי הודי), אמלאקי (Eemblica officinalis), גודוצ'י (cordifolia Tinosfora), נים (Azadirachta indica) ועוד.


צמח מצוין נוסף הוא הג'ימנמה (Gymnema sylvestre), שלא רק מוריד את רמת הסוכר אלא גם מפחית את התשוקה למתוק.


 

ענו על השאלון וגלו מהו הטיפוס הגופני-נפשי שלכם
 

מקורות:

Kaya Chikitsa, Ayurveda’s Internal Medicine, Dr. S Suresh Babu, chakumbha orientalia, Varanasi, India, 2009

Kaya Chikitsa, A Text Book of Medicine, Dr. Subash Ranade, Anmol Prakshan, Pune, 2001

Dravyaguna vijnyan, ayurvedic medicinal plants, Dr. Subash Ranade, Dr. A. P. Deshpande, Anmol Prakshan, Pune, 2004

Ayurvedic Pharmacology & Therapeutic Uses of Medicinal Plants, Dr. V.M. Gogte, Bhavan’s Book University, 2000

share