רוצים לקבל ממני עדכונים על סדנאות, מתכונים ומאמרים חדשים?
שם:
דוא"ל:

גהי (Ghi)

מזון על איורוודי. חמאה מוזקקת שהיא גם תרופה וגם מזון. לא רק שאין לגהי פג תוקף, הוא גם משתבח ככל שהזמן עובר. הטקסטים האיורוודיים כותבים שגהי בן 100 שנה יכול לרפא כל מחלה. הגהי לא מתחמצן בקלות והוא מצוין לבישול ולאפייה. מאחר וכל מוצקי החלב הוצאו ממנו - גם רגישים ללקטוז לרוב מצליחים לעכל אותו
גהי (Ghi)
חומרים:הכנה:
 (לצנצנת של כ-300 גרם גהי):

400 גרם חמאה ללא מלח

מניחים את גוש החמאה בסיר על אש נמוכה. 
 

מספר דקות לאחר שהחמאה נמסה ומתחילה לבעבע, מוצקי החלב שבחמאה מתחילים לשקוע לתחתית הסיר ומקבלים צבע חום ומלמעלה עולה קצף לבנבן. אפשר להסיר את הקצף עם כף ואפשר גם להשאיר את זה לסוף התהליך. מדי פעם מזיזים מעט את הקצף הלבן כדי לראות האם מתחילים להיווצר משקעים חומים בתחתית הסיר. שימו לב שאתם נשארים רק בחלק העליון ולא מערבבים עמוק מדי, כדי לא להפריע למוצקי החלב (החלבונים) לשקוע.

השוליים מתחילים להיות חומים. זה הזמן להוריד את הגהי מהאש


כדאי להישאר בסביבה, כדי שהגהי לא יישרף. כלומר שהכתמים החומים בתחתית לא ייעשו חומים מדי.   

הגהי מוכן כאשר החמאה הופכת לצלולה ובעלת צבע זהוב. כאמור, מדי כמה דקות מזיזים בעדינות עם כף את הקצף ובודקים.

 

התהליך כולו לא אמור לקחת יותר מ-20 -25 דקות ומומלץ להישאר ליד הגהי, על מנת שלא יישרף.

 

כאשר מתקבל נוזל צלול וזהוב ובאוויר מתפשט ריח מתקתק דומה לשל פופקורן, מסירים עם כף את הקצף הלבן ומניחים למספר דקות להצטנן.

לאחר מכן מסננים את הגהי לתוך צנצנת זכוכית נקייה ויבשה עם מסננת דקה וחתיכת בד או נייר סופג מעליה.

הסינון חשוב – על מנת שלא ייכנסו מוצקי חלב לתוך הגהי. עדיף להשתמש בחתיכת בד, כי נייר עשוי להיקרע וחתיכות ממנו עלולות להיכנס לגהי. ראו תמונה למעלה.

גהי
הגהי מוכן. אין צורך להכניס למקרר או לדאוג שיתקלקל


הגהי לא צריך להישמר בקירור ואם עשיתם אותו כראוי הוא גם לא אמור להתקלקל לעולם, שכן מוצקי החלב כבר אינם.

מחקרים אודות גהי מראים כי להבדיל משומנים אחרים הגהי יוצר פחות משקעי שומן בעורקים ויש בו אחוז גבוה יחסית של שומן חד בלתי רווי, הנדרש למניעת עודף כולסטרול. הגהי גם עשיר בחומצה בוטירית, חומר שמסייע למניעת סרטן המעי הגס ולהזנת תאי המעי הבריאים (חומצה בוטירית נוצרת באופן טבעי ע"י חיידקי המעי של אנשים הצורכים תזונה עשירה בסיבים)


 מתאים לשלוש הדושות ובייחוד לטיפוסי פיטה.

קאפה - במתינות     

share
עוד מתכונים: